De wereld van machinebouw en procestechniek is continu in ontwikkeling. Bedrijven zijn volop bezig met innovaties waar we nu en in de toekomst veel aan gaan hebben. In deze reeks nemen we je daarom mee in de nieuwste trends en toekomstige ontwikkelingen in de technische branche. Deze blog gaat in op de flowbatterij en het verdelen van energie als oplossing voor netcongestie.
De impact van de energietransitie
De energietransitie staat hoog op de agenda bij de overheid en het bedrijfsleven. Er wordt daarom volop gewerkt aan innovaties voor een duurzame toekomst. Een toekomst waarin we minder energie gebruiken en meer duurzame energie opwekken. Ook Bömer houdt zich hiermee bezig en is nauw betrokken bij dit soort innovatieve ontwikkelingen. Bij de ontwikkeling van de flowbatterij – een batterij die werkt op basis van waterstof en bromide – hebben we bijvoorbeeld geadviseerd op het gebied van explosie- en functionele veiligheid.
Flowbatterij voor lange-termijn-opslag
De flowbatterij is een innovatie van Elestor. Deze batterij bestaat uit twee opslagtanks: één met waterstof en één met broom en waterstofbromide (gescheiden door een membraan). Het mooie van deze batterij is dat het laad- en ontlaadvermogen en de opslagcapaciteit van de flowbatterij onafhankelijk gekozen kan worden. Dit gebeurt door het aanpassen van het oppervlakte van het membraan of de opslagtanks. De flowbatterij levert hierdoor een kostenefficiënt lange-termijnopslagsysteem en je kan per toepassing de optimale verhouding tussen vermogen en opslagcapaciteit kiezen. Bij het ontwerp van de flowbatterij heeft Bömer onder andere geadviseerd over explosieveiligheid, overspannings- en bliksemafleiding en de wet- en regelgeving op deze gebieden.
Slimme energieverdeling als oplossing voor netcongestie
We kunnen energie opslaan met bijvoorbeeld de flowbatterij, maar we kunnen energie ook handiger verdelen. De behoefte aan elektriciteit neemt toe, waardoor er ‘file’ op het netwerk ontstaat: netcongestie. Het net heeft namelijk een grens wat betreft de hoeveelheid energie het kan verwerken. Hierdoor is er vaak niet genoeg energie in verhouding tot de vraag naar energie. Voor dit probleem zien we veel projecten ontstaan waarbij ondernemers (buren) het stroomgebruik op elkaar afstemmen. Als de ene ondernemer op een bepaald moment veel energie verbruikt, dan kan de ander op dat moment wat energieverbruikers uitzetten. Zo kan een bedrijf dat veel koelcellen heeft die goed geïsoleerd zijn, de koelcellen even uitzetten als de buurman wat meer energie gebruikt. Wij zien en geloven dat er op dit gebied de komende tijd heel veel gaat gebeuren. En Bömer draagt daar graag een steentje aan bij.
Ontwikkeling binnen de NEN
Ten slotte alvast een vooruitblik naar een verwachte publicatie van de NEN. De NEN is in Nederland het orgaan dat de normen en richtlijnen organiseert. Bömer neemt binnen de NEN deel aan de normcommissie “Explosieveiligheid” (NEC31) en aan twee platformen: explosieveiligheid (ATEX platform) en functionele veiligheid (SIL platform). De twee platformen fungeren primair als klankbord voor de normcommissies richting gebruikers.
Zowel explosieveiligheid als functionele veiligheid gaan (vooral) over de veiligheid van procesinstallaties, waardoor er raakvlakken zijn. Hierdoor wordt er steeds meer naar elkaar gekeken wat betreft het oplossen van bepaalde zaken. Op dit moment is er daarom een gezamenlijke werkgroep aan het kijken in hoeverre de standaards gelijkwaardig uitpakken: is in beide gevallen het acceptabele (rest)risico ongeveer gelijk? Dat is uitgezocht door de gezamenlijke werkgroep. Binnenkort verschijnt er een publicatie over deze ontwikkeling en dat rapport gaan we uiteraard met je delen.
Bömer Engineering Services
Bömer Engineering Services helpt industriële organisaties beter en veiliger te presteren. Met ons team van specialisten kunnen wij ideeën, concepten en uitgangspunten voor de engineering van installaties en machines vertalen naar precieze specificaties en concrete ontwerpen.