Natuurlijk houdt elk bedrijf nauwkeurig de kosten in de gaten die nodig zijn voor het behalen van een gezonde omzet en winst. Loonkosten, kosten voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie, energiekosten, het zijn stuk voor stuk posten die, zeker in een onzekere tijd, uit de pan kunnen rijzen en zelfs het uiteindelijke voortbestaan van een onderneming kunnen bedreigen. Het is dan ook verstandig om voor wat betreft deze kosten de vinger aan de pols te houden en in te grijpen als dat nodig is. Onverstandig is het echter om te snijden in onderhoudskosten. Want dat kan desastreuze gevolgen hebben.
Bezuinigen tegen beter weten in
Om de zoveel tijd komt aan het licht dat een, meestal chemisch of petrochemisch, bedrijf door de Arbeidsinspectie of een toezichthouder tijdens inspecties wordt betrapt op een hoog risico op incidenten en ongevallen op het fabrieksterrein. Dat kan variëren van brand, explosies, het ontsnappen van gevaarlijke gassen en vloeistoffen en andere zaken die medewerkers en de omgeving van de fabriek in gevaar brengen. Vaak is bezuinigen op onderhoud de reden. Gaat het hier om ‘Oeps! Helemaal vergeten!’ of zit er een patroon achter? Helaas gaat het meestal om dat laatste en bezuinigen sommige bedrijven tegen beter weten in op regelmatig onderhoud.
Aan dat onverantwoordelijke gedrag kan een aantal oorzaken ten grondslag liggen. Ten eerste, onderhoud kost geld en moet in de meeste gevallen door een externe partij worden uitgevoerd. Een eventueel aanwezige technische dienst heeft het immers al veel te druk met het oplossen van ‘gewone’ dagelijkse storingen en is bovendien niet gespecialiseerd in het inspecteren van de installaties. De oververhitte arbeidsmarkt kan een andere reden zijn. Probeer vandaag de dag maar eens goed opgeleide technici te vinden. En dan zijn er nog de carrièretijgers die een goede beurt maken door de kosten superlaag te houden om na een of twee jaar weer weg te zijn en het bedrijf met de brokken achter te laten.
Achterstallig onderhoud haal je moeilijk in
Ook al is er geen sprake van bewust uitstellen van noodzakelijk onderhoud, dan is er toch wel vaak het idee dat ‘het nog wel even kan’. En dat is een gevaarlijke misvatting. Uitstel van onderhoud zorgt maar al te vaak voor technische problemen die direct opgelost moeten worden. Het gevolg is dat er opnieuw geen geld is voor regulier onderhoud. Met andere woorden: het ene gat wordt met het andere gevuld, de problemen stapelen zich op en het inmiddels ontstane achterstallige onderhoud wordt maar heel moeilijk ingelopen. En dat terwijl het in de praktijk al een uitdaging is om grote installaties te onderhouden en up-to-date te houden.
Een veelvoud aan kosten
Ook al lijkt voor sommige bedrijven bezuinigen op onderhoud aantrekkelijk, de consequenties zijn niet mals. Wie verzuimd heeft onderhoud te plegen en vanwege inspecties of door het vastlopen van delen van de installatie gedwongen wordt om alsnog de boel op orde te krijgen, loopt aan tegen een veelvoud van de oorspronkelijke onderhoudskosten. Die hoge kosten worden veroorzaakt door stilstand van de installaties, productieverlies en extra onderhoudskosten omdat er vaker sprake is van storing en stilstand en mogelijke veiligheidsissues. Daarnaast is de kans op kosten door bijvoorbeeld ongevallen, te betalen schadevergoedingen en boetes en imagoverlies in de markt ook niet uitgesloten. De extra inspanning om een dergelijk slecht onderhouden installatie weer draaiende te krijgen en te houden maakt het bovendien extra moeilijk om een inhaalslag te maken.
Mentaliteitsverandering
Een neveneffect van het uitstellen van onderhoud is een mentaliteitsverandering. Naarmate een installatie slechter en onveiliger wordt, raakt men daar in zekere mate aan gewend. Wie in een slordige omgeving werkt, levert meestal zelf ook geen net werk. Medewerkers gaan onveiliger en slordiger werken. Zij rommelen maar wat aan omdat de situatie om hen heen ook rommelig is. Deze mentaliteitsverandering betekent dat medewerkers grotere risico’s accepteren en zelf ook meer risico’s nemen.
Dat is niet alleen een gevaarlijke situatie, maar ook een die tot gevolg heeft dat het extra lastig wordt om de inhaalslag te maken en er weer een nette installatie van te maken.
Her-inspecties
Bömer Engineering Services heeft inmiddels een grote ervaring opgedaan met bedrijven helpen om het probleem van achterstallig onderhoud op te lossen. Wij inspecteren, geven advies en herstellen dat wat er dringend hersteld moet worden.
Herstelwerkzaamheden worden door ons gedocumenteerd. Dit is van groot belang voor correct onderhoud. Als deze documentatie niet wordt bijgehouden of simpelweg ontbreekt, dan wordt het extra lastig om de inhaalslag te maken.
Daarnaast wordt alles wat wij hebben hersteld na bepaalde tijd ook nog eens onderworpen aan een her-inspectie, zodat de opdrachtgever er zeker van kan zijn dat de installatie op orde is.
Wil jij meer weten over hoe wij je kunnen helpen om achterstallig onderhoud te voorkomen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!
Bömer Engineering Services
Bömer Engineering Services helpt industriële organisaties beter en veiliger te presteren. Met ons team van specialisten kunnen wij ideeën, concepten en uitgangspunten voor de engineering van installaties en machines vertalen naar precieze specificaties en concrete ontwerpen.