Bomer

Thuiswerken na corona: gaan we terug naar hoe het was, of verder waar we gebleven zijn?

Voordat het coronavirus ons leven overnam werkten wij al veel vanuit huis. Onze IT-systemen, telefooncentrale en alles 'in the cloud' was al geregeld. Zolang je internet hebt, kan je werken. Inmiddels is iedereen gewend aan de vele digitale mogelijkheden maar het zal een fysiek samenzijn nooit vervangen. Gelukkig gloort er licht aan de horizon en lijkt de coronacrisis eindig. Straks mogen we weer naar kantoor, maar willen we dat wel nu we zo gewend zijn aan het ‘nieuwe’ werken?

Explosieveiligheid: naleving regels voorkomt klappen

De krant schrijft niet over explosies als er geen slachtoffers vallen. Toch vinden er regelmatig explosies plaats en kan de materiële schade groot zijn. Je kan dit voorkomen door de regels die er zijn voor explosieveiligheid goed toe te passen. Dit klinkt simpel, toch blijkt daar in de praktijk veel mis te gaan.

Veilig werken aan machines? Plaats de juiste werkschakelaar

Indien onderhouds-, reparatie- of reinigingswerkzaamheden aan een machine worden uitgevoerd moet deze uitgeschakeld en spanningsloos zijn gemaakt In de industrie komen veelal machines voor. Hierbij worden elektromotoren toegepast die bijvoorbeeld een pomp, roerwerk, of lopende band aandrijven. In bijlage I, art. 1.6.3. van de machinerichtlijn staat dat een machine moet zijn voorzien van een vergrendelbare inrichting waarmee de machine van elke krachtbron kan worden afgesloten.

De veiligheid van werknemers is essentieel: maar wat ís veiligheid?

Wat is ‘veiligheid’? Veiligheid is voor veel mensen een (subjectief) gevoel, en dat is moeilijk te waarborgen. Zo voelen veel mensen zich veilig in een auto, en niet in een vliegtuig, terwijl de kans op een ongeval in een vliegtuig per kilometer aantoonbaar lager is en thuiswerken ongeveer het gevaarlijkste is dat je kan doen, thuis gebeuren immers de meeste ongelukken.

Inhuren van personeel voor technische werkzaamheden of uitbesteden? Wat past het best bij jouw organisatie?

Onderzoek toont aan dat bedrijven die hun onderhoud uitbesteden minder productief zijn dan de bedrijven die een onderhoudsorganisatie in huis hebben. Bij storing staat een machine immers stil als er gewacht wordt op een externe dienst om het op te lossen.

Project realiseren? Eerst denken, dan doen!

Omdat veel organisaties bepaalde specialistische werkzaamheden niet in huis hebben, wordt de capaciteit buiten de organisatie gezocht. Maar hoe selecteer je de juiste partij en voorkom je zowel inschatting- als communicatiefouten? In de vorm van hogere kosten of een installatie die, nadat de installateur ‘klaar’ is, niet naar behoren blijkt te werken.

Het scheelt geld als je de documentenpakketten up-to-date hebt

Het ‘rood-blauw verwerken’ of aanpassingen documenteren wordt vaak vergeten. Men komt er niet aan toe en het heeft geen prioriteit, want de storing is opgelost of de installatie verbeterd. Zolang er geen nood aan de man is belanden deze documenten niet in het documentenpakket maar in een laatje of blijven in iemands geheugen.

Vlambogen: veiligheid van personeel in de industrie waarborgen.

De gevolgen van een vlamboog zijn ernstig: metaal smelt en verdampt, de fysieke en materiële schade kan groot zijn. Daarom zou heden ten dage zou elke energieverdeler van een "Arc Flash Label" voorzien moeten zijn. Gelukkig is er in de Norm NEN 3140 steeds meer aandacht voor het gevaar van een vlamboog.

'Wij zijn eigenlijk een clubje nerds dat het leuk vindt om technisch bezig te zijn, daarbij staat veiligheid voorop'

Explosiegevaar? Hoe voorkom je dat een explosie optreedt?