Het valt mij op dat mensen die voor een carrière in de techniek hebben gekozen, vaak boven modaal gepassioneerd zijn in hun werk. Ze eten, drinken en slapen techniek. En dan komt de dag dat je na een lange en mooie carrière als (bijvoorbeeld) engineer je pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Niet iedereen is daar even blij mee. Wat kun je als engineer of technicus nog doen na je pensioen?
In een eerdere blog schreef ik een stuk over de oprichter en compagnon van Bömer Engineering Services, Martien Bömer. Toen hij met pensioen ging, was hij al snel weer aan het werk. Naar aanleiding van de blog hoorde ik ook van anderen dat zij na hun pensioen hun werk nog niet aan de wilgen wilden hangen. En dat zie ik wel vaker. Je bent gepassioneerd over je werk en je ambitie is nog niet gedoofd. Dan zijn er zeker nog mogelijkheden om je kennis en expertise te benutten.
De kunst is om de leuke dingen te behouden, en de minder leuke af te stoten. De leuke dingen zijn voor sommigen het technisch uitdiepen (normcommissies, specialist binnen je bedrijf, werk als ZZP’er) van een onderwerp, voor anderen juist het werken met mensen (opleiden en coachen jonge collega’s). Waar het om gaat is dat al die kennis die over de jaren is opgebouwd nog zo goed bruikbaar en waardevol is. Zeker in de huidige markt waar technici schaars zijn. De vervelende klussen afstoten, maar met een aanvulling uit pensioen kan dat meestal. Je bent vrij(er) om te kiezen, kunt eventueel stuk salaris inleveren.
Zeker in de techniek zijn er tal van commissies die het vak of de veiligheid in de praktijk willen bevorderen. Een voorbeeld is je kennis inbrengen in één van de vele normcommissies. Daar kun je technisch “de diepte in” maar je breidt ook je netwerk uit, hebt met andere specialisten te maken. Zelf ben ik lid van de normcommissie Explosieveiligheid. Deze normcommissie bestaat uit zo’n 50 personen en neemt deel aan de normalisatieactiviteiten van zowel de mondiale- als Europese technische commissies op het terrein van explosieveiligheid. Ik ben in contact gekomen met deze commissie omdat ik vragen had over specifieke normen. Ben je met pensioen? Dan is dit – naast andere commissies – zeker een uitdagende mogelijkheid om je expertise in de praktijk te brengen.
Bij organisaties, verenigingen en stichtingen worden verschillende bestuursfuncties snel ingevuld. Als het gaat om veiligheidsspecialisten is het soms ver te zoeken. Ben je engineer in veiligheid? Kijk eens in de buurt welke organisaties behoefte hebben aan de kennis die jij in je bezit hebt.
Sommige bedrijven zijn op zoek naar leermeesters die jong talent in de praktijk kunnen begeleiden. Vaak hebben zij daar geen mensen voor beschikbaar. Het kan zijn dat bedrijven daar een parttime medewerker voor willen aantrekken die zich volledig kan focussen op de begeleiding van een student.
Ten slotte kun je natuurlijk, net als Martien, ‘gewoon’ blijven werken en het moment om volledig afscheid te nemen, uitstellen. Wat je ambitie ook is, blijf trots op wat je doet en op wat je gedaan hebt. Engineering is nu eenmaal een passie waar je moeilijk afstand van kan doen.
Pieter Bolder
Tip
Er zijn verschillende boeken die ingaan op dit fenomeen. Een voorbeeld is ‘Wat Te Doen Na Je Pensioen;’. Wat te doen na je pensioen is geschreven voor vroeg-, standaard- en laatgepensioneerde mannen en vrouwen. En voor iedereen die hen met raad en daad meent te moeten bijstaan. Afscheid nemen van het werk. Aanvaarden dat er een ander leven begint. Genieten van oude en nieuwe mogelijkheden. De dilemma’s van de pensionado worden op een luchtige manier behandeld en voorzien van soms praktische, soms hilarische tips.
Bömer Engineering Services
Bömer Engineering Services helpt industriële organisaties beter en veiliger te presteren. Met ons team van specialisten kunnen wij ideeën, concepten en uitgangspunten voor de engineering van installaties en machines vertalen naar precieze specificaties en concrete ontwerpen.